VEELGESTELDE VRAGEN

Bloembollen, knollen, zaden en vaste planten mogen bijna overal ter wereld mee naartoe genomen worden. Er zijn enkele uitzonderingen, waarbij het uw eigen risico is. 

Het meenemen van bloembollen, knollen, zaden en vaste planten is naar Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Afrika geheel op eigen risico.

In landen met een warm klimaat en geen hele koude winter (geen of nauwelijks vorst), is het voor de voorjaarsbloeiende bloembollen het beste om de bollen eerst 6 weken in de koelkast te bewaren om de bollen vervolgens op een schaduwrijke plek te planten of binnen in een pot. 

Voorjaarsbloeiende bloembollen houden van een (strenge) winter, daarom doen deze bollen het uitstekend in een land met een koud klimaat, zolang de bloembollen maar in het najaar voor de strenge vorst worden geplant.

Bloembollen bestaan uit eenjarige, tweejarige, meerjarige en verwilderingsbollen. Dit heeft te maken met in hoeverre de bollen het volgende jaar of opeenvolgende jaren weer opkomen. Tulpenbollen zijn van oorsprong eenjarige bloembollen, wat inhoudt dat de tulpen in het eerste jaar het mooist zijn. Het beste is om de tulpenbollen uit de grond te halen als ze uitgegroeid zijn. Andere voorjaarsbloeiende bloembollen, zoals hyacinten en narcissen, zijn meerjarige bloembollen. Deze kunnen na de bloei in de grond blijven en zullen het jaar daarop opnieuw bloeien, al zal de kwaliteit van de bloembollen op den duur afnemen. Een uitzondering zijn de voorjaarsbloeiende botanische tulpenbollen. Dit zijn verwilderings- bloembollen, zij zullen verwilderen en in steeds grotere groepen terug komen in de opeenvolgende jaren. 

Voorjaarsbloeiende bloembollen, zoals tulpen, narcissen, hyacinten en krokussen, zijn van juli tot met december verkrijgbaar. Zomerbloeiende knollen, zoals dahlia’s, lelies, gladiolen en irissen, zijn van januari tot en met eind mei beschikbaar.  In dezelfde periode als de zomerbloeiende bollen, heeft Aviflora ook speciaal geprepareerde tulpenbollen die direct in het voorjaar geplant kunnen worden; pre-cooled bollen. 

Bloembollen zijn te verdelen in voorjaarsbloeiende en zomerbloeiende bollen. De voorjaarsbloeiende bloembollen, zoals de tulp, narcis, hyacint en krokus, dienen van september tot december, voor de strenge vorst geplant te worden, waarna ze in het voorjaar zullen bloeien. De zomerbloeiende bollen, zoals de dahlia, lelie en gladiool, kunnen in het voorjaar geplant worden, wanneer de kans op vorst voorbij is. Zoals de naam al zegt, zullen deze bollen in de zomermaanden bloeien.

Meer informatie over instructies voor het planten van uw tulpenbollen vindt u onder de productgroep bollen. 

Speciaal voor de toelating van bloembollen naar Amerika en Canada heeft Aviflora de bollen laten keuren door de Plantenziektenkundige Dienst, waar de bollen een gezondheidsverklaring certificaat krijgen. 

Bloembollen zijn te verdelen in voorjaarsbloeiende en zomerbloeiende bollen. De bloeitijd van voorjaarsbloeiende bloembollen is in het voorjaar, ongeveer vanaf eind maart tot eind mei. De bloeitijd van de zomerbloeiende bollen is in de zomermaanden.

Bij tulpenbollen geldt dat tulpen met een grote maat bol over het algemeen een stevigere steel geven. Ondanks de stevigere steel van sommige soorten, is het bij hoge tulpensoorten aan te raden deze op een beschutte plek te planten in verband met de wind. 

Om te voorkomen dat tulpenbollen door dieren worden opgegeten, kan het helpen om voorjaarsbloeiende Allium en Fritillaria bollen te planten om mollen en woelmuizen tegen te gaan.

In Nederland staan de tulpenvelden in het voorjaar in volle bloei. De exacte bloeiperiode is echter lastig te bepalen, aangezien dit afhankelijk is van het weer aan het begin van het jaar. Over het algemeen, start de bloeiperiode ongeveer halverwege maart, waarbij de tulpen in april echt in volle bloei staan. De beste tijd om de tulpenvelden te bewonderen is over het algemeen dan ook tussen half april en begin mei.

Er geldt geen maximum hoeveelheid bollen die meegenomen mag worden op de vlucht. Dit laat u vrij om uw eigen gewenste hoeveelheid mee op reis te nemen.

Alle aankopen die achter de security controle gedaan worden, gelden officieel niet als extra stuk handbagage. Hierdoor kunt u met gemak met een tas gevuld met verse tulpen, tulpenbollen of tulpensouvenirs vliegen. 

Bloemen mogen bijna overal ter wereld mee naartoe genomen worden en zijn er ook voor bestemd om bijvoorbeeld wereldwijd 20 uur mee te vliegen. Bij Aviflora zijn de bloemen zo verpakt dat ze gemakkelijk door u meegenomen kunnen worden in het vliegtuig. Bij het vliegen met bloemen is het aan te raden om de bloemen gedurende het vliegen onder de stoel voor u te plaatsen, zodat de bloemen zo min mogelijk beschadigen. 

Bloemen kunnen over het algemeen een gehele tijd zonder water. Hierdoor zijn bloemen zeer goed bestemd om bijvoorbeeld wereldwijd 20 uur mee te vliegen. Een voorbeeld van een sterke bloem waar u uitstekend mee kunt reizen, is de tulp. Tulpen kunnen over het algemeen 24 uur zonder water. 

Bij Aviflora kunt u het gehele jaar terecht voor verse tulpen en (seizoensgerelateerde) bloemen op alle locaties.

Meer informatie over verzorginstructies voor het op water zetten van bloemen vindt u onder de productgroep bloemen.